Important questions of general knowledge

Important questions of general knowledge


Qn1. In which state does the sun first enter India?
Ans- Arunachal Pradesh

Qn2. Which is India's highest honor?
Ans- Bharat Ratna

Qn3. Who was the first Indian woman awarded Bharat Ratna?
Ans- Indira Gandhi (in 1971)

Qn4. Where is the first monsoon in India?
Ans- In the state of Kerala (in the first week of June)

Qn5. Where did Lord Buddha attain enlightenment?
Ans - Bodh Gaya

Qn6. Who was the first Governor General of India?
Ans- Lord William Bentick

Qn7. Who is the first country to send humans to the moon?
Ans- United States of America (U.S.A)

Qn8. Night blindness is caused due to deficiency of which vitamin?
Ans- Due to Vitamin A

Qn9. Which country invented the paper?
Ans-China

Qn10. Who is the explorer of solar system?
Ans- Copernics

Qn11. What is the Hindi language script?
Ans- Devanagari script

Qn12. Insulin is used to treat which disease?
Ans- In the treatment of diabetes

Qn13. Where is the highest rainfall in India?
Ans- In Masinram (Meghalaya)

Qn14. Who was the first woman Shashika of India?
Ans- Razia Sultan Begum

Qn15. Who invented television?
Ans- John Logy Baird

Qn16. Where was the Jallianwala Bagh massacre and when?
Ans- In Amritsar (1919 AD)

Qn17. Which is the brightest and hottest planet?
Ans- Venus

Qn18. What is the border line between India and Pakistan?
Ans- Radcliffe Line

Qn19. With whose help does the fish take its breath?
Ans- With the help of gills

Qn20. Who was the first woman governor of India?
Ans- Sarojini Naidu

Qn21. Who was the founder of 'Brahmo Samaj'?
Ans- Rajaram Mohan Roy

Qn22. Who is the father of Indian space program?
Ans- Dr. Vikram Sarabhai

Qn23. Who gave the slogan 'Give me blood, I will give you freedom'?
Ans- Subhash Chandra Bose

Qn24. When was the Battle of Buxar?
Ans- In 1764 A.D.

Qn25. Who was the first woman to climb Mount Everest twice?
Ans- Santosh Yadav

Qn26. What is mainly found in cow dung gas.
Ans- Methane

Qn27. Which of the following diet provides nutrients for growth of new tissues in human body?
Ans- Cheese

Qn28. Which of the following is a flying lizard?
Ans- Draco

Qn29. Which acid is found in grapes?
Ans- Tartaric acid

Qn30. The study of cancer related diseases is called
Ans- oncology

Qn31. Which is the only snake nest?
Ans- King Cobra

Qn32. Which is the largest fish found in India?
Ans- Whale Shark

Qn33. Which pulses are a good source?
Ans- Protein

Qn34. Why does native ghee smell fragrant?
Ans- Due to diacetyl

Qn35. What color deflection is more in the rainbow?
Ans- Red color

Qn36. How many colors does the sun's ray have?
Ans- 7

Qn37. Who is the inventor of typewriters' (typing machine)?
Ans- Sholes

Qn38. What is vinegar called in Latin?
Ans

Qn39. The purity of milk is measured with which machine?
Ans-Lactometer

Qn40. Which is the most abundant metal element on earth?
Ans- Aluminum

Qn41. Pearl is mainly made up of which substance?
Ans- Calcium Carbonate

Qn42. Which element is found in maximum quantity in human body?
Ans- Oxygen

Qn43. What is the botanical name of mango?
Ans- Mangifera Indica

Qn44. Chikori powder mixed with coffee powder is obtained
Ans - From the roots

Qn45. What is the best source of vitamin-C?
Ans- Amla

Qn46. Who produces the loudest sound?
Ans- Tiger

Qn47. Which is the longest cell in the human body?
Ans - Nerve cell

Qn48. Teeth are mainly made up of which substance?
Ans- Dentin

Qn49. Which animal has the shape of foot slippers?
Ans- Parameterium

Qn50. Protein is not found in which of the following substances?
Ans- Rice

Qn51. The human brain is approximately how many grams?
Ans- 1350

Qn52. Blood metal
Ans-Iron

Qn53. Which acid accumulates in the muscles leads to exhaustion?
Ans- Lactic Acid

Qn54. Example of fermentation
Ans- The sourness of milk, the breading of food, the sourness of wet flour

Qn55. How many earthworms have eyes?
Ans - None

टिप्पणी पोस्ट करें

0 टिप्पणियां